ARTAN şIKAYETLER XEC KAYNAKLı Mı? UZMANLAR KOVID-19’UN YENI VARYANTıNı DEğERLENDIRDI

ÇİĞDEM YILMAZ / İSTANBUL - Haziran ayında Almanya’da ortaya çıkan ve havaların soğumasıyla daha da etkili olabileceğiöngörülenKovid-19’un yeni varyantı “XEC”in, Türkiye’de görülüp görülmediği merak konusu.

Türkiye’de, üst solunum yolu enfeksiyonu vakaları son günlerde ciddi oranda artarken, hastanelerin acil servisleri doldu. Başta bebek ve çocuklarda olmak üzere halsizlik, öksürük, ağrı ve ateş gibi şikayetler çoğaldı.Akıllara, “Bu artışın sebebi acaba Kovid mi?” sorusu geldi.Uzmanlar, konuyu Milliyet’e değerlendirdi.

‘GÖRÜLMEMESİ İMKANSIZ’

Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, XEC adı verilen yeni varyantla ilgili olarak “Türkiye’de Kovid vakalarında mayıs ayından itibaren bir artış var. Yeni varyantın olup olmadığı testle tespit edilir ama artık test yapılmıyor. İki aşamalı testte ilk olarak Kovid olup olmadığı test edilmeli. İkinci aşamada ise eğer Kovid isebir varyant analizi yapılmalı. Türkiye’de testler neredeyse hiç yapılmıyor. Test yapılmayınca varyant analizi de yapılmıyor. Resmi olarak olduğuna dair de bir açıklama yapılmadı. Ancak bir açıklamanın yapılmaması vehiç vaka bildirilmemesi hiç vakanın olmadığı anlamına gelmiyor. 27 ülkede tespit edilen bir varyantın Türkiye’de olmaması için hiçbir neden yok ve Türkiye’de görülmemesi imkansız” dedi.

XEC varyantı için alarm! Yeni mutasyon dünyada yayılmaya başladı...

‘YAYILMA HIZI ARTABİLİR’

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İbrahim İkizceli de şunları aktardı: “Hastanemize soğuk algınlığı şikayeti ile gelenlerin sayısında ciddi bir artış var. Ancak bu hastalarda koku kaybı olması ve durumunun ağır olmaması halinde Kovid olup olmadığına bakılmıyor. Yeni varyant Avrupa ülkelerinde yüzde 1 oranında görülürken, Amerika’da 23 kişide bu yeni varyant görüldü. Ancak Türkiye’de bu yeni varyanta dair Bakanlığın herhangi bir açıklaması yok. Büyük ihtimalle Bakanlık bunun takibini yapıyordur.”

İlginizi Çekebilir

“Yeni varyant için herhangi bir test de şu an için yapılmadığından Türkiye’de olup olmadığı konusunda bizim net bir şey dememiz doğru değil” diyen İkizceli, “Ancak şunu da belirtmek gerekiyor, klinik bulguları aynı. İlk olarak bu varyant haziran ayında tespit edildi, çok hızlı yayılmadığını biliyoruz. Ancak havaların soğumasıyla birlikte mutasyon geçirip bu yayılma hızının artmasından korkuluyor. O nedenle bizler önlemlerimize devam edelim. Mümkün olduğunda sosyal mesafeyi koruyalım, kalabalık ortamlarda özellikle de hastane, toplu taşıma gibi yerlerde maske takmaya devam edelim ve hijyen kurallarına uyalım. Bu durum artık hayatımızın bir parçası haline gelmeli” değerlendirmesinde bulundu.

‘OKULLARIN AÇILMASIYLA PATLAMA BEKLENİYOR’

Medipol Üniversitesi’nden Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu da şunları aktardı: “Son iki ayda Kovid vakalarında ciddi bir artış gördük. Normalde yaz mevsiminde çok fazla gribal bir şey görünmüyor ancak bu yıl özellikle ağustostaKovid’de büyük bir artış olduğunu söyleyebiliriz. Genelde nezle gibi başlıyor ve bir iki gün böyle gittikten sonra ateş, öksürük ve bağlama dönüşüyor. Son iki ay içerisinde Kovid vakaları artsa da, şu ana kadar bizim kliniğimizde yatan hasta ve vaka görülmedi. Yeni varyant çok daha hızlı bulaşabilme potansiyeline sahip olsa da ağır seyretmiyor. Kırgınlık, eklem ağrısı, öksürük var ancak yatış yapacak boyutta değil.” “Çocuklara daha fazla bulaştığını söyleyebiliriz” diyen Akkoyunlu, çocukların yetişkinlere göre hastalığı daha hafif atlattıklarını, taşıyıcı durumunda olduklarını belirterek “Okulların açılmasıylavakalarda bir patlama olması da bekleniyor” ifadelerini kullandı.

Salim Güran’ın tutukluluğuna itiraz eden avukatın iddiası: Cinayetin baş şüphelisi Nevzat

2024-09-20T04:09:39Z dg43tfdfdgfd