SıFıR ASKER YAKLAşıMıNı ASLA KABUL ETMEYIZ

Sıfır asker yaklaşımını asla kabul etmeyiz

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanlığı Şeref Salonunda Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve beraberindeki heyeti kabul eden KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, buradaki konuşmasında, egemen eşitlik ve KKTC devleti kabul edilmeden Rumlar ile müzakere masasına oturmayacaklarını vurguladı.

Tatar, Türkiyenin Kıbrıstaki garantörlüğünün Adada bulunan Türk halkı ve tarihsel süreçten alınan hukuki bir hak olduğunun altını çizerek, kimsenin Türkiyeyi garantörlükten vazgeçmeye davet edemeyeceğini belirtti.

Rumların, İsviçrenin Crans-Montana kasabasında 2016-2017de yürütülen müzakerelerin kaldığı yerden devam etmesi yönündeki isteklerinin gerçekçi olmadığına dikkati çeken Tatar, bir daha Crans-Montana sürecine dönmeyeceklerini söyledi.

Tatar, İsviçredeki görüşmelerde Rumların, Kıbrıstan Türk askerinin çekilmesini ve garantörlüğün kaldırılarak, "Sıfır asker, sıfır garanti yaklaşımını sergilediklerini aktararak, şunları kaydetti:

"Gazzeyi gördükten sonra, sıfır asker yaklaşımını asla kabul etmeyiz. Egemenliğimiz ve devletimiz bizim şartımızdır. Bir anlaşma olacaksa iki devletin işbirliği ile olacaktır ve Türkiyenin garantörlüğü ve Türk askerinin varlığı devam edecektir."

Konuşmasında Kıbrıs Barış Harekatının 50. yıl dönümüne de değinen Tatar, o dönem Yunanistandaki Albaylar Cuntasının talimatı ile Nikos Sampsonun 15 Temmuz 1974te Kıbrısta gerçekleştirdiği askeri darbenin, aslında bir Yunan işgali olduğunu belirterek, Mehmetçiğin 50 yıl önce Adaya çıkarak bu işgali sonlandırdığını anlattı.

Tatar, KKTC ekonomisinin gelişmesi ve Türk toplumunun geleceğe güvenle bakabilmesi için TOBB Başkanı ve heyetinin ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Hisarcıklıoğluna teşekkür etti.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu da konuşmasında, tarihsel süreç içerisinde Türkiyenin Kıbrıs konusunda hep stratejik planlar dahilinde hareket ettiğini söyledi.

KKTCnin ekonomik kalkınması ve halkın refahı için ellerinden geleni yapmaya hazır olduklarını belirten Hisarcıklıoğlu, Güzelyurta yapılacak soğuk hava deposu sonrası narenciye ürünlerinin katma değerini arttırmak için projeleri olduğunu söyledi.

*Haberin görselleri AA tarafından servis edilmiştir.

2024-07-26T22:49:42Z dg43tfdfdgfd